”I år skal det være anderledes” har du måske tænkt. I år vil du tage på ferie med sindsro og ikke være tynget af de opgaver, du stadig har liggende på dit skrivebord. Læs her, hvordan du undgår at tage den dårlige samvittighed med dig på ferie.
1. Få overblik (også over det, du ikke kan nå) Du vil altid have nogle ting, der ikke er færdiggjort, når du går på ferie. Det er helt i orden. Spørgsmålet er, om du har overblik over dem eller ej. Har du en del liggende hist og her i din indbakke, noget i et word-dokument på din desktop og et par post-it noter på din skærm og på dit skrivebord, så skal du ændre det med det samme!
Opret ét og kun ét sted til samling af alle dine opgaver. Det skaber overblik, og du undgår den modbydelige følelse af at kigge på en stor bunke opgaver og samtidig tænke: “Der er godt nok mange… men der er vist også et par mere et andet sted, som jeg har glemt.”
2. Reserver din tid i blokke Det er en rigtig god ide at få alle de ting du skal huske at gøre ud af hovedet og ned på noget papir. Men hvis det kommer direkte i kalenderen som konkrete opgaver på bestemte tidspunkter, så bliver det rigtig nemt for dig at skuffe dig selv. For der kommer ting i vejen, og så står du med nogle opgaver, der ikke er blevet lavet, når de skulle. Og noget af det mest stressfremkaldende er at føle, at man ikke når det, man skal.
I stedet for at lægge dine konkrete opgaver ind i kalenderen – og i stedet for helt at lade opgaverne svæve uden for kalenderen – anbefaler jeg først at lave en liste over, hvad du skal have lavet (jf. punkt 1). Når du har den, så sæt tid af i nogle blokke. Jeg plejer selv at have en blok på 2-3 timer hver dag, hvor jeg har tid til at lave de vigtigste opgaver, der kræver fordybelse.
Du kan jo passende sætte nogle blokke ind allerede nu, så du har tid til at få lavet de vigtigste ting, når du kommer hjem fra ferien. Det giver både ro til at koncentrere dig, og sikrer dig en jævn fremgang gennem din to-do liste.
3. Varier din arbejdsbyrde Det virker som en selvfølge, at du skal tage dig af de mest presserende opgaver først. Men det kan være hårdt og stressende, hvis de mest presserende opgaver alle er omfattende. Det er derfor smart også at få ordnet en lille nem opgave en gang i mellem som variation, selvom den måske ikke haster.
Det gælder især, hvis du føler dig uoplagt eller er gået i stå. Dér kan en mindre krævende opgave gøre underværker. At fuldføre den giver en vigtig følelse af fremdrift, og så får du ordnet noget relativt vigtigt i stedet for at være nødt til helt at stoppe arbejdet – eller sovse rundt i noget uoverskueligt uden at komme nogen vegne.
Hvis du strukturerer dit arbejde på den måde, vil du nå mere inden ferien. Men vigtigere endnu, så er det en rigtig god måde at komme tilbage fra ferien på. Især i de første dage vil du opleve den der frustrerende og stressende kombination: Du har rigtig mange opgaver – og rigtig lidt overskud. Det kan en variation af opgavernes tyngde hjælpe meget på.